Terje Abusdal er den første norske vinneren av den prestisjefylte, internasjonale fotokonkurransen LOBA, Leica Oskar Barnack Award 2017. Terje mottok prisen på den storslagne prisutdelingen i Berlin 13. september, men hviler ikke på sine laurbær av den grunn. Det er bare noen få uker siden han åpnet utstillingen «Abusdal & Abusdal: Radius 500 meter» på Fotografiens hus i Oslo. Om få uker drar han til Nord-Norge for å jobbe videre med noe han startet i Kjøllefjord i januar i år. Da var de ti fotografer som ble invitert med nord for å gjøre et residency i regi av Uncertain States Scandinavia og Artic Culture Lab. Prosjektet er litt i støpeskjeen ennå, men det tar utgangspunkt i nedbrenningen av Finnmark høsten 1944 og handler om hva det er som skal til for å kunne kalle et sted sitt hjem. Det er nært beslektet med arbeidet til Terje med skogfinnen, der han tar i bruk utradisjonelle metoder for å visualisere fortiden.

Men tilbake til vinnerbidraget hans i LOBA: Slash & Burn. Terje forteller:

«Finnskogen er et stort sammenhengende skogområde langs riksgrensen i Hedmark og Värmland hvor finske innvandrere slo seg ned på 1600-tallet. Migrantene – kalt skogfinner – var nybyggere fra landskapet Savolaks, nær datidens grense mot Russland.

Skogfinnene var svedjebrukere, en dyrkingsmetode der man feller, tørker og brenner skog og sår matvekster i asken. Dette gir enormt store avlinger – opptil tjue ganger større enn tradisjonelt åkerbruk, men krever samtidig store landområder. Befolkningstilvekst over lengre tid førte omsider til knapphet på skogressurser i hjemområdene i Finland. Sammen med sviktende avlinger og krig (Klubbekrigen) førte dette til en utvandringsbølge på søken etter nye leveområder.

Mange av migrantene dro sørvestover for å prøve lykken i den skandinaviske villmarken. I løpet av de neste tiårene spredte skogfinnene seg gjennom barskogsbeltet i Skandinavia på leting etter den beste granskogen. Vandringen var fra tid til annen en viktig del av tilværelsen, ettersom mobilitet var nødvendig for å kunne fortsette svedjebruket.

Den skogfinske kulturen slik den var på 1600-tallet eksisterer naturligvis ikke lenger. Like fullt føler flere og flere en tilhørighet til den. I dag er skogfinnene en av de nasjonale minoritetene i Norge. Det finnes ingen statistikk på antall. Faktisk så er det eneste offisielle kriteriet for å tilhøre denne minoriteten at du, uavhengige av din etniske opprinnelse, ganske enkelt føler deg som skogfinne.

Skogfinnenes naturforståelse har røtter i en østlig sjamanistisk tradisjon, og har ofte blitt forbundet med magi og mystikk. Ritualer, symboler og besvergelser ble brukt i dagliglivet; til å helbrede og beskytte, eller som forsvar mot onde makter.

Fotoprosjektet Slash & Burn tar utgangspunkt i denne naturforståelsen samtidig som det utforsker hva det vil si å være skogfinne i dag, fire hundre år og tolv generasjoner senere, i en tid når det opprinnelige levesettet for lengst har forsvunnet og ingen lenger snakker språket.»

Bli med på praten! 1 kommentar

  1. […] Du kan se en omtale av prosjektet og utvalget bilder fra det hos den norske Leica-importøren Bresson AS. […]

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Eventer, Konkurranse

Stikkord

, , , , ,