– Lorem Ipsum er på en måte helt allmenn og samtidig meningsbærende, noe jeg synes stemmer godt med utstillingen i sin helhet.

Jo Michael de Figueiredos siste utstilling består av en konstellasjon av lyskasser, fotografier og objekter. Tematikken dreier seg rundt begreper som skyld, offer, frelse, renselse, fødsel, genetikk, blodsbånd og død i en helhetlig assemblage.

I mange av bildene har Jo Michael brukt sitt eget blod som rekvisitt; blant annet viser han sin mor og to døtre dekket av blod. Blod har en enorm symbolverdi med mange referanser innen kunsten, og ikke minst fra den kristne tradisjonen.

– Jeg ble oppdratt som katolikk og har som altergutt mange ganger vært med på å forvandle altervin til Kristi blod, noe som er den mest sentrale delen av den katolske messen. Selv om jeg ikke lenger er en troende, er denne metaforbruken av betydning for meg.
Å bruke sitt eget blod er på mange måter risikabelt, knyttet som det er til en svulstig, klisjépreget kunstnermytologi. For å unngå det påtrengende og påståelige som fort melder seg, har jeg jobbet med å la presentasjonen av bildene og sammenhengen de er satt inn i, skape fortolkningsrom og distanse. Det var ikke før jeg fikk tak i originale lyskasser fra Clear Channel at jeg bestemte meg for å bruke blodbildene.

Lorem Ipsum har blitt brukt som blindtekst i grafisk produksjon siden 1500-tallet. Teksten er for det meste svadalatin, men den er basert på Ciceros tekst «de Finibus Bonorum et Malorum» fra 45 f.Kr., hvor passasjen «Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit» («Ingen liker smerte for smertens skyld, eller søker den og ønsker den, bare fordi den er smerte») er sentral for Jo Michael de Figueiredo.

Utstillingen «Lorem Ipsum» henger til 14. februar.

Sted: NoPlace, Oslogate 2B, 0192 Oslo (se kart), nærmeste holdeplass er Munkegata.
Åpningstider: 14-17 lørdager og søndager

© Jo Michael de Figueiredo © Jo Michael de Figueiredo © Jo Michael de Figueiredo

Alle bildene på utstillingen er fotografert med Leica S.

Fotografens hjemmeside: jomichael.com
Mer om utstillingen: noplace.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Eventer, Utstilling

Stikkord

, , ,