Atomkraftverket i Tsjernobyl og den tilhørende byen Pripyat ble bygget ca 100 km fra Kiev. Pripyat ble grunnlagt 2. februar 1970, og i 1986 bestod den av nær 50.000 mennesker. De fleste av de arbeidet på atomkraftverket, og hadde høy utdanning og god lønn. De fikk æren av å bo i en av sovjetunionens svært moderne byer, og kunne nyte godt av mange flotte arkitektoniske innovasjoner. De hadde svømmehaller, musikkakademi og kino. De kunne handle på supermarkeder, i helgene kunne de danse til discomusikk i dansesalen i kulturhuset. Snittalderen var så lavt som 26 år, og det kom over 1000 barn til verden i Pripyat hvert år.

Ulykken inntreffer
Like etter klokken 01:23 natt til 26. april 1986 førte tester utført i kraftverkets reaktor 4 til to kraftige eksplosjoner. Innbyggerne i Pripyat, 2 km unna, fikk orkesterplass til katastrofen. De ble tilskuere til noe som beskrevet som det vakreste, mest fargerike lysshowet de hadde sett i det 50 tonn med radioaktivt drivstoff ble vaporisert og slynget ut i atmosfæren. Det tilsvarte materialet i ca. 10 Hiroshima-bomber. Intetanende åpnet befolkningen opp vinduene sine denne varme vårnatten for å se på brannen som utviklet seg. Dagen etter var folk som vanlig i gatene, de lekte med barna sine i lekeparkene og badet i elven. På broovergangen beskuet barn og voksne redningsarbeidet som pågikk. De visste ikke at det var et av de mest radioaktive områdene i byen, etter at de første radioaktive skyene med gasser hadde drevet over den. Kvelden 26. april hadde befolkningen radioaktivt støv i hår og klær. Det hadde også maten de spiste og kjæledyrene de bodde med. Det skulle ta myndighetene 36 timer å forstå alvoret. Strålingsnivået i byen ble etterhvert 60.000 ganger høyere enn normalt.

Evakuering av innbyggerne
Evakueringen begynte 27. april klokken 14:00. For å redusere mengden med bagasje fikk innbyggerne beskjed om at evakueringen var midlertidig, og bare ville vare ca. 3 døgn. De etterlot seg alt, også husdyrene sine – katter og hunder ble overlatt til seg selv. Pripyats innbyggere ble lastet opp på 1100 busser, og i løpet av tre og en halv time var byen gjort om til en av moderne tiders største spøkelsesbyer.

5. mai 1986 ble Tsjernobyl evakuert. 30 kilometersonen rundt kraftverket ble etablert, og over 115.000 mennesker ble tvangsflyttet. Over 1200 av disse har flyttet tilbake til familiehjemmet sitt, til tross for myndighetenes advarsler.

29 år og en dag senere fikk jeg muligheten til å besøke dette spektakulære stedet på fototur med Storm Safari. Strålingsnivået i byen i dag er ikke høyere enn man kan bli utsatt for i andre storbyer, eller ved å ta en flytur. Men det er selvfølgelig mange hotspots man må holde seg langt unna. Heldigvis hadde de sørget for erfarne guider som gjette oss rundt i området.

Møtene med barnehager, skoler, og sykehus var spesielt sterke. Forlatte leker, tegninger, sko og bilder lå overalt. Og i sykehuset var det barneavdeling og fødestuer. Små senger for nyfødte barn skal jo være vakkert og gledelig å se. Når de samme sengene er rustet opp og forlatt, blir bildet mer som hentet ut av en skrekkfilm. Som far til en liten jente selv var det ekstra bevegende å forestille meg hvordan det var å ta med seg og barn og dra på kort varsel. Jeg kan også godt forstå de som hardnakket har bestemt seg for å flytte tilbake til hjemstedet sitt. De vi møtte tok oss gjestmildt imot, og viste stolt frem livene sine på sin måte.

Dette var min første erfaring med å fotografere i Urban exploration-sjangeren. Til daglig trives jeg best med Streetphoto. Jeg arbeider med en analog Leica MP med en 35mm Summilux ASPH FLE, ladet med 35mm Kodak TriX 400 sort-hvitt film. Jeg tok derfor bildene mine i Pripyat med dette utstyret, for å få mitt utrykk best frem.

Utenfor en barnehage.

Utenfor en barnehage.

Utsikt fra boligblokk.

Utsikt fra boligblokk.

Barnehage, ødelagte leker.

Barnehage, ødelagte leker.

Død hund i loftetasjen i boligblokk.

Død hund i loftetasjen i boligblokk.

Trapperom i kontorbygg.

Trapperom i kontorbygg.

Barnehage, posert dukke.

Barnehage, posert dukke.

Typisk utsiktsbilde, naturen tar over.

Typisk utsiktsbilde, naturen tar over.

Fornøyelsesparken ble aldri tatt i bruk, den skulle åpnes 1. mai 1986.

Fornøyelsesparken ble aldri tatt i bruk, den skulle åpnes 1. mai 1986.

Kontor i forlatt bygning.

Kontor i forlatt bygning.

Barnehage, forlatte tegninger.

Barnehage, forlatte tegninger.

Sykehuset, barneseng på fødeavdelingen.

Sykehuset, barneseng på fødeavdelingen.

Pripyat byskilt med året byen ble grunnlagt, 1970.

Pripyat byskilt med året byen ble grunnlagt, 1970.

Resettler, en stor andel er eldre kvinner.

Resettler, en stor andel er eldre kvinner.

Erik Nyberg Skilnand
Ello: @erikskilnand
Instagram: eriknyberggram

Bli med på praten! 1 kommentar

  1. Ble litt satt ut av dine sterke bilder. Gruoppvekkende og interressant artikkel.

    Hilsen mamma og bestemor

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica M

Stikkord

, , , , , ,