Bresson har fulgt Paal Audestad og hans Leica M4 siden 2011, da vi fikk nyss om det slitne kameraet som stod hjemme på hylla hos Paal. Etter en omfattende reparasjon og en herlig gjenforening, kunne vi med glede dele historien om den første filmrullen som ble eksponert gjennom den gjenfødte legenden. I over ett år har vi ventet på å se 36 bilder, alle av kjente personer som Paal beundrer og alle tatt uten lysmåler og med kun én mulighet. Dette er den første filmrullen fra det Audestad omtaler som et evig prosjekt. De neste 36 bildene er allerede under produksjon.

x1xx

1. “Jan Ove Ottesen i Kaizers Orchestra er det første bildet på filmen. Egentlig en veldig naturlig start for meg, siden jeg har jobbet sammen med Kaizers i 10 år og gjort mesteparten av bildene deres, coverbilder, osv. Det første bildet tok jeg når Jan Ove og jeg var på byen i Stavanger, han stod ute i gata og røyka en sigar, og jeg hadde sett for meg et veldig skarpt og fint bilde i Stavanger-natta. Sånn ble det ikke, men det ble et veldig kult bilde av Jan Ove i den tilstanden begge var i akkurat der.”

x2xx

2. “Terje og Tollak fra bandet Skambankt. Terje spiller også i Kaizers og i likhet med Kaizers har jeg jobba mye sammen med Skambankt siden den første plata deres også. Dette er også tatt på byen i Stavanger.”

x3xx

3. “Åsmund Lande heter han på bildet. Han er vokalist i bandet Oslo Ess – et punkband fra Oslo. Det er tatt rett før han går på scena på et utsolgt Rockefeller, og jeg føler at du kan se litt spenningen og nervøsiteten, og at det er litt nerver i mannen, og det liker jeg i bilder. Føler at jeg har klart å fange et øyeblikk.”

x4xx

4. “Ole Jørgen Næss. Oslo-kunstner. Jeg var så heldig og fikk være med inn i ateliet hans. Jeg kunne stille han opp mellom to litt intense malerier og blikket og uttrykket hans sammen med det. Dette er et bilde som jeg er godt fornøyd med.”

x5xx

5. “Håkon Gullvåg, en av mine store kunsthelter, som jeg synes lager fantastiske portretter. Det er tatt på atelieet hans i Oslo. Han lurte på om jeg kunne komme til Trondheim hvor han hadde et enda bedre atelié, men det funka fint for meg. Han hadde dekorert veggene med små ansikter, og jeg valgte å legge fokus på ansiktene bak, så han er uskarp. Det er en “regel” i foto at ansiktet skal være fint og skarpt, men det synes jeg er litt kjedelig. Man må kunne leke med den type uttrykk, så her ligger fokuset på hans arbeid og hvem han er som kunstner. Jeg synes det funka veldig fint.

x6xx

6. “Rolf Lassgård – svensk skuespiller. Blant annet kjent fra Wallander. Bildet er kun lyst opp av engelen som holder lysene, og for meg gir det en veldig fin stemning.”

x7xx

7. “Lene Ørnhoft – lokal Oslo-kunstner.”

x8xx

8. “Christer Knutsen – gitarist og soloartist. Spiller i bandet til Sivert Høyem. Bildet er tatt backstage på en Kaizers-konsert”.

x9xx

9. “Oslo Filharmoniske Kor – her liksminket. Fantastisk fin gjeng.”

x10xx

10. “Morten Skaget (Morty Black) – norsk heavyband legende. Spilt i TNT, og nå spiller han i Sambandet. Bildet er tatt backstage på Samfundet i Trondheim.»

x11xx

11. “Åge Aleksandersen – en legende og en veldig sjenert mann, men tok motet til meg og spurte om et bilde, og det fikk jeg.”

x12xx

12. “Tore Renberg – fotografert i Trondheim. Fantastisk forfatter og en utrolig hyggelig fyr. Han holdt tale under en utstilling som jeg hadde av Kaizers på Rockheim.”

x13xx

13. “Kira Wager – billedkunstner. Et bilde av kunstneren i sitt miljø.”

x14xx

14. “Mary Ellen Mark – når jeg startet med dette prosjektet var det en ting jeg var sikker på og det var at jeg ikke skulle ha med noen fotografer, men så møtte jeg Mary Ellen Mark. En av de største nålevende fotograflegendene i verden og en veldig stor inspirasjonskilde for meg. Mary Ellen Mark har tatt mange legendariske bilder fra det amerikanske samfunnet. Elendige forhold, sosiale problemer, men også overklassebarn på ball. Et veldig stort spenn.”

x15xx

15. “Camilla Läckberg – svensk krimforfatter. Hun var den eneste som blunka, men det kan jeg ikke gjøre noe med. Sånn er det når du har én sjanse, og det synes jeg egentlig er kjempefint. Det er en del av prosjektet.”

x16xx

16. “Taake – black metal band.”

x17xx

17. “Solveig Heilo fra Katzenjammer.”

x18xx

18. “Kim Larsen – han hadde én betingelse, og det var at han skulle røyke på bildet.”

x19xx

19. “Henrik Mestad – kul skuespiller. Tatt på jobb for Aftenposten. Når jeg er på jobb har jeg alltid med Leicaen i baggen. Han likte Leicaen min veldig godt, og det synes jeg er kult. Det kameraet har noe ved seg. Det er gammelt, det er slitt, og ganske stygt egentlig, men alle liker det.

x20xx

20. “Jan Ove Ottesen og Christel Alsos – Det ble litt «feil» at Jan Ove skulle være med to ganger, så jeg brukte han som en slags kulisse og del av komposisjonen.”

x21xx

21. “Patti Smith – den største legenden på filmen og kanskje den største jeg har tatt bilde av noensinne. Hun spilte i Oslo og skulle signere den siste singelen på Tronsmo bokhandel. Ingen fikk lov til å ta bilde av Patti Smith, det var helt umulig, men eieren av Tronsmo fikk Patti til å komme ut for ett bilde. Hun kom, sa “one picture, smilte, og gikk inn igjen. Et uskarpt smilende bilde av Patti Smith er jeg kjempefornøyd med å ha tatt.”

x22xx

22. “Ingrid Olava – fantastisk flink artist og vokalist.”

x23xx

23. “Tom Egeland – krimforfatter.”

x24xx

24. “Geoff Berner – artist fra Canada.”

x25xx

25. “Aksel Hennie – kjent og god skuespiller. Tatt i forbindelse med hans siste film.”

x26xx

26. “Antonin Kratochvil – Tsjekkisk dokumentarfotograf. Min største fotografhelt.”

x27xx

27. “Michael Krohn – rockehelt fra Raga Rockers.”

x28xx

8. “Gaute Heivoll – forfatter.”

x29xx

29. “Dan Thunderbird (Backstreet Girls) og Ronny Pøbel – lokale Oslo-punkere.”

x30xx

30. “Sivert Høyem – Norges største stemme.”

x31xx

31. “Petter Baarli – gitarist i Backstreet Girls.”

x32xx

32. “Einar Stenseng fra Oslo Ess og Lars Håvard Haugen fra Hellbillies. Det teknisk dårligste bildet på grunn av en feilvurdering av lyset, men jeg liker kornet og den grove kontrasten.”

x33xx

32. “Steve Wynn – 80-talls helt fra bandet Dream Syndicate.”

x34xx

34. “Thomas Seltzer – Turboneger og Trygdekontoret. En morsom fyr som kan fremstår som en arrogant kødd. Jeg håper at jeg har fått frem det i bildet. Jeg valgte også å ta med meg selv i bildet via speilet.”

x35xx

35. “Christoffer Nielsen – tegnerserietegner, forfatter og regissør, og en av mine nærmeste naboer.”

x36xx

36. “Datarock – svette og glade gutter rett etter konsert. Tarjei viser frem tattoveringa si, og det er det lille som gjør bildet. Jeg synes at det oppsumerer hele prosjektet. Det som skjer i det øyeblikket jeg trykker på knappen, sånn blir det. Jeg har ikke sjansen til å gjøre noe annerledes eller ta det på nytt.”

Hvis du ønsker å vite mer om hvert enkelt bilde anbefaler vi denne fantastiske presentasjonen på aftenposten.no.

Bli med på praten! 1 kommentar

  1. […] See more images and the text in its original Norwegian here. […]

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica M

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,