I Irak bor det 240.000 syriske flyktninger, de aller fleste av dem i den kurdiske delen av landet i nord. På jobb for Morgenbladet i forrige uke traff vi en del av dem. Traumatiserte etter tre år med usikkerhet, og ofte måneder på flukt før de først kommer til Kandala transittleir, og derfra  til de større og permanente teltleirene som Domiz og Kawergorsk. Et stille sted i et trygt Kurdistan omringet av vold. Det er voldsomme historier de bærer med seg. Enten det er desertører som ikke ville drepe eget folk eller det er familier som rett og slett ikke orket mer frykt og usikkerhet. En frykt som er med dem over grensen fra hjemlandet. Et behov for å være anonyme; selv her i den trygge havnen godt inne på irakisk side av grensen. Drømmen om å returnere er der, men frykten fra et liv under regimets hånd gjør det tryggest å være stille og uidentifisert.

Det er vanskelig å forstå frykten og smerten når man er norsk. Det er nok vanskelig å forstå nesten uavhengig av hvor man kommer fra. At selv når man er trygg, ligger frykten der. Hvor trygg går det an å føle seg? Det er 15 minutter til grensen og kampene var ikke langt unna, ifølge siste rapport. Terroristgruppen ISIS er ikke langt unna. Al-Qaida er ikke langt unna. Assad-styrkene er ikke langt unna. Opprørsgruppen FSA er ikke langt unna. Midt i kaoset er de sivile. De vanlige menneskene som ikke bare er mellom barken og veden. For dem står både treet og skogen i brann.

De første månedene hadde opprøret et mål, forteller flyktningene. Men ofte sto de overfor et umulig valg: Deltok de i protestene, ville Assad-styrkene drepe dem. Gjorde de det ikke, risikerte de det samme fra opprørerne. De er slitne da de stues sammen i store gruppetelt med plass til 25 stykker. I Kandala-leiren blir de registrert før de flyttes videre. Videre til for eksempel Domiz, en teltby med 45.000 innbyggere. De 900 som kommer over grensen fra Syria den dagen vi er i Kandala, legges til det store tallet på syriske flyktninger allerede: 224 000 i Nord-Irak og over 2,5 millioner registrerte syriske flyktninger totalt.

Familien Wasay er nyankomne flyktninger fra Aleppo i Syria. Et større utvalg bilder og deres historie kan du lese i Morgenbladet 14. mars.

refugees_syria_©eivind_natvig_moment_institute_003

refugees_syria_©eivind_natvig_moment_institute_002

refugees_syria_©eivind_natvig_moment_institute_004

refugees_syria_©eivind_natvig_moment_institute_011

refugees_syria_©eivind_natvig_moment_institute_010

refugees_syria_©eivind_natvig_moment_institute_009

refugees_syria_©eivind_natvig_moment_institute_008

refugees_syria_©eivind_natvig_moment_institute_007

refugees_syria_©eivind_natvig_moment_institute_006

refugees_syria_©eivind_natvig_moment_institute_005

refugees_syria_©eivind_natvig_moment_institute_001

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica M

Stikkord

, , , , , , , , , ,