Det er ikke nødvendigvis sånn at lyset på Svalbard er så veldig forskjellig fra fastlandet, men isen, snøen, midnattsola og de flotte nyansene i skumringen i mørketida varer så mye lenger. Blålyset kan vare i mange timer om gangen i februar. Bildet nedenfor er tatt fra Trollstein (850 m.o.h.) en formiddag i februar. Før lyset kommer tilbake igjen i mars er Svalbard innhyllet i blått lys store deler av dagen. ”Blålyset”, som vi kaller det, er kjærkomment etter to måneder i totalt mørke. Blålyset bærer bud om at sola er på vei opp igjen og at det går mot lysere tider. Det er ofte kaldt og klarvær på denne tiden av året.

Blåtid fra Trollstein

Nordenskioldtoppen, ved Longyearbyen, Svalbard.

Det er store krefter i sving i en isbre. Den knaker og stønner der den presser seg sakte bort mot sjøen. VonPost-breen ligger om lag to timers scootertur fra Longyearbyen. Når havet fryser og det legger seg snø på isen er det fullt mulig å ta brefronten i nærmere øyesyn, selv om det er viktig å holde god avstand i tilfelle isblokker skulle falle ned. Brefrontene er vanligvis 30-50 meter høye. Blåfargen på isbreen er ganske lys, nesten litt grønnaktig, men den er der hele tiden uansett om det er sollys, klarvær eller overskyet.

VonPost og Tunabreen

VonPost-breen, Spitsbergen, Svalbard.

Også innlandet på Svalbard er dekket av store isbreer – eller fonner. Disse er flere hundre meter tykke, og noen ganger over én kilometer tykk. Dette bildet er fra Fimbulisen – et stort bresystem nordøst fra Longyearbyen. Bildet er tatt en strålende solskinnsdag, vindstille og bare rundt 10 kuldegrader. Helt spesielt for Svalbard er disse fjelltoppene som stikker opp av isbreene. De ser ikke så høye ut fordi de er omsluttet av is på alle kanter, men de er over 1000 meter høye. En slik klar blå himmel med is og snø på alle kanter er faktisk ikke helt uvanlig i april og mai, selv om været skifter fryktelig fort.

Fimbulisen

Fimbulisen

Når sommeren er over og vinteren forbereder seg er det fortsatt et spesielt blått lys over Svalbard. En fullmåne ligger og dupper over de spisse fjellene i vest på Svalbards største øy, Spitsbergen, en morgen i oktober. Denne dagen var det over 20 kuldegrader, og da dannes det dis som henger der hvor det er åpent hav.

Måne over adventfjorden

Måne over Adventdalen, ved Longyearbyen, Svalbard

Bli med på praten! 2 kommentarer

  1. Flott bilde av Tuna-breen! Von-Post-breen er som kjent lav og uinteressant.

    Svar
  2. Flotte bilder og beskrivelser!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica M

Stikkord

, , , , , , , , , , , , ,