Til neste år fyller Leica 100 år og for å markere denne begivenheten har Leica doblet verdien av pengepremien i den internasjonale fotokonkurransen Leica Oskar Barnack Award. Prisen har fått sitt navn etter Oskar Barnack, mannen som oppfant Ur-Leicaen i 1914, og som revolusjonerte måten man tok bilder på.

Fra og med 2014 vil vinneren av hovedkategorien i Leica Oskar Barnack Award få 10.000 euro i pengepremie og et Leica M-kamera med objektiv. For Leica Oskar Barnack Newcomer Award, en underkategori som verdsetter unge talenter under 25 år, øker pengepremien til 5000 euro og et Leica M-kamera med objektiv. Prisvinnerne blir kåret våren 2014 av en internasjonal jury.

“Leica sin historie med kulturelt engasjement går flere tiår tilbake, spesielt innen fotografi og musikk”, forteller jurymedlem Karin Rehn-Kaufmann, daglig leder av Leica Galleries International. “Leica har en lang tradisjon for sponsing av fotografi som en kreativ kunstform, og forfremmelse av unge talenter er en viktig del av denne sponsingen. Det var logisk for oss å øke premiene for hundreårsjubileet til Leica fotografi”, forklarer Rehn-Kaufmann. Prisen har blitt delt ut hvert år siden 1979.

For første gang i prisens historie vil det være en tredje kategori: Leica Oskar Barnack Public Award. Kandidatene i denne kategorien vil bli plukket ut av juryen og presentert på http://www.i-shot-it.com. Her kan du gå inn og stemme på den bildeserien som du synes er best. Vinneren av konkurransen vil motta en pengepremie på 2500 euro. I tillegg blir det loddet ut Leica kompaktkameraer til alle som legger inn stemme.

Ciril Jazbec, Waiting to move

Foto: Ciril Jazbec, vinner av Leica Oskar Barnack Newcomer Award 2013

Påmeldinger til Leica Oskar Barnack Award 2014 mottas fortløpende på nettet mellom 15. desember 2013 og 31. januar 2014. Bidragene leveres i en portfolio på opp til 12 bilder, og fotografiene må dokumentere samspillet mellom menneske og miljø på en kreativ, diskret og banebrytende måte. Fotoseriene blir publisert i et galleri på Leicas nettsider, og vinnerne vil bli presentert under fotofestivalen “Rencontres Internationales de la Photographie” i Frankrike, juli 2014.

Leica Oskar Barnack Award ble første gang delt ut i 1979 i anledning 100-årsjubileet for Oskar Barnack fødsel. Konkurransen er til minne om Oskar Barnack, oppfinneren og hjernen bak Leica-kameraet. Fra 1914 til 1936 brukte han prototypen av Leica-kameraet vi kjenner i dag, den såkalte Ur-Leicaen, til å dokumentere livet og omgivelsene. Med dette kameraet kunne han ta hele serier med bilder på grunn av den nyskapende filmrullen, og ble en av de første fotografene til å dokumentere forholdet mellom menneske og miljø. Hans fotografier av flommen i Wetzlar i 1920, anses å være den første reportasjeserien tatt med et 35mm kamera.

Foto: Evgenia Arbugaeva, vinner av Leica Oskar Barnack Award 2013.

Foto: Evgenia Arbugaeva, vinner av Leica Oskar Barnack Award 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Konkurranse

Stikkord

, , , ,