Moskenesøya ytterst i Lofoten består i hovedsak av fjell og stein. På Yttersida ut mot Norskehavet har det vært bosettinger så langt tilbake som til steinalderen. Folk klorte seg fast på den smale kyststripen mellom bratte fjell og åpent hav.

Livsgrunnlaget var fiske kombinert med husdyrhold og småbruk. Små bosettingsplasser som Hell, Refsvika, Hermansdalen, Vinstad og Bunes var livskraftige samfunn fram til fraflyttingen på 50-tallet. I løpet av noen få år var både bosettingsplassene og flere fiskevær forlatt.

Helle.Huset tilhørte Karla og Georg Gabrielsen. Huset ble plukket frahverandre ved fraflyttingen i 1950 og gjenreist på sørvågen.

Helle: Huset tilhørte Karla og Georg Gabrielsen. Huset ble plukket frahverandre ved fraflyttingen i 1950 og gjenreist på sørvågen.

I årene etter andre verdenskrig gjennomgikk det norske samfunnet store omveltninger.  Gjenoppbyggingen etter krigen krevde store ressurser og effektivisering av samfunnet var et satsingsområde.  Bygdeskoler, postekspedisjoner, landhandler, små fiskemottak og rutetilbud av forskjellig slag ble erklært som underskuddsforetak og stengt. Statlig frafytningsbidrag ble gitt til de som forlot småplassene mot at de gav et løfte om aldri å bosette seg der igjen. Hele samfunn sa kollektivt ja til fraflyttingsbidrag. Motivasjonen var ofte et ønske om å ta del i velstandsøkningen som resten av samfunnet tok del i, men som ikke nådde disse små og isolerte samfunnene. For eksempel nådde ikke elektrisitetsnettet fram til mange av disse plassene. Til tross for at det ikke er mer enn omtrent 60 år siden plassene ble forlatt, har naturen i stor grad gjenerobret området.

Hermannsdalen.Anne og Edle sammen med tilreisende karer under slåtten. Slåttmarken var svært frodig, men mange steder så bratt at de måtte festes med tau for ikke å ramle utfor liene. Fra november til april levde familien totalt isolert, om sommeren var det 4 timers gange over fjellet til nærmeste nabo.I ura under Sauhågtinden i bakgrunnen skal det ligge en kiste full av gullmynter. Skatten stammer fra en båt som rek i land en gang tidlig 1800-tallet.

Hermannsdalen: Anne og Edle står sammen med tilreisende karer under slåtten. Slåttmarken var svært frodig, men mange steder så bratt at folk måtte festes med tau for ikke å ramle utfor liene. Fra november til april levde familien totalt isolert. Om sommeren var det fire timers gange over fjellet til nærmeste nabo.

Jeg brukte et Leica S2 til prosjektet. Kameraet ble virkelig satt på prøve under fotografering i vinterstorm og med havdis som gjorde absolutt alt i teltet vått om natten. Med flere dager uten tilgang til strøm var det en stor fordel at batteriene holdt så lenge. Kun én gang måtte batteriene lades med medbragt aggregat.

Vinstad.Søskenparet Klara og Almar Jakobsen. Almar er hjemme på permisjon.

Vinstad: Søskenparet Klara og Almar Jakobsen. Almar er hjemme på permisjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica S

Stikkord

, , ,