30mm ISO320 1/25 f/4,0

Leica Elmarit-S 30mm f/2.8, ISO320, 1/25 f/4

Jeg er en ivrig amatør som har gått hele veien fra mørkerom, Yaschica og Nikon i ungdommen, til digitalt Canon, videre til Leica M8, M9, M9-P og Monochrom, og nå sist Leica S2. Jeg trodde jeg var ferdig med autofokus og kunstig lys helt til det i høst dukket opp et brukt Leica S2-kit og dermed var jeg solgt. Dyrt? Ja, men det er motorsykkel og seiling også.

30mm ISO320 1/60 f/2,8

Leica Elmarit-S 30mm f/2.8, ISO320, 1/60 f/2.8

Jeg må innrømme at jeg ikke bare er fascinert av fotografi, men også av selve teknologien, og da er jo Leica S2 det ultimate kamera. Mine kunstneriske ambisjoner er begrensede – jeg tar mest familie, bryllup for vennekretsen, natur, litt street og reiser – men prøver å lære.

30mm ISO3320 1/15 f/2,8

Leica Elmarit-S 30mm If/2.8, ISO320, 1/15 f/2.8

Det er uomtvistelig at Leica S2 er suveren i studio-settinger og generelt der det er rikelig med lys, derfor anskaffet jeg et Elinchrom-anlegg for å få fullt utbytte av kameraet. Det jeg var mest spent på var hvordan kameraet ville takle lite lys med begrenset mulighet til å gå opp i ISO. Jeg fikk anledning til å teste dette ut under Penthouse Playboys-konserten på Rockefeller, med Bertine Zetlitz som gjesteartist. Jeg var så heldig å få tilgang til «grava» under scenen, og hadde en helaften med bandet i det ene øret, hylende jenter i det andre, og truende pyro-bokser over hodet.

Jeg hadde med Leica Elmarit-S 30mm f/2.8 og Leica Summarit-S 120mm f/2.5, og bestemte meg for å sette kameraet på ISO 320. Jeg brukte autofokus med manuell overstyring, men eksperimenterte innimellom med full autofokus, både statisk og kontinuerlig. Jeg brukte stort sett manuell lysmåling og sjekket i søker, LCD og histogram.

120mm ISO320 1/90 f/2,8

Leica Summarit-S 120mm f/2.5, ISO320, 1/90 f/2.8

Jeg tok i alt over 650 bilder. Av de var 150 bilder helt ok og 55 veldig bra, i hvert fall teknisk. Det er jeg egentlig veldig fornøyd med. Det er keepers som teller – å knipse er gratis. Utfordringen er primært bevegelsesuskarphet. Selv i godt lys, merker jeg at Leica S2 krever betydelig kortere lukkertider enn det jeg er vant til fra Leica M9. Med dette scenelyset og med bevegelige motiv, kom jeg sjelden under 1/90, men som dere ser av bildene hadde jeg enkelte treff helt ned i 1/15 med støtte på scenekanten når motivet var i ro.

Selve kameraet er en fryd å jobbe med, lett å holde i 2-3 timer, ergonomisk perfekt, og lett å lese og komme til på ulike settings og menyer.

120mm ISO320 1/60 f/2,8

Leica Summarit-S 120mm f/2.5, ISO320, 1/60 f/2.8

Begge objektivene er lyssterke og jeg kjørte stort sett på full blenderåpning. Det gir ganske liten dybdeskarphet, mye mindre enn tilsvarende blenderåpning på Leica M9, men med veldig fin overgang mellom full skarphet og softere områder.

Leica S2 er en fryd å jobbe med, og når man treffer er resultatet flott, selv i begrenset lys. Konsertkamera? Ja, faktisk.

Bli med på praten! 1 kommentar

  1. Fantastisk flotte bilder! :-)

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica S

Stikkord

, , , , ,