©eivind_h_natvig_001

«Mor, kom og legg meg», sier Johanne på 9 år. En time senere er Anders tilbake fra kontoret med minnetalen til morgendagens begravelse. Fra rommet sitt i andre etasje kan Johanne og søsknene høre gitarspill og stemmen til far som synger «Alltid freidig når du går».

Snart tar «Kjærlighet til Gud» over og Kristines sopran stemmer i med Anders. Lyden er ullen gjennom gulvet, men trygg. Noen sure toner bringer latter og de går videre til neste sang. Anders forbereder salmer til en begravelse i tilfelle organisten er syk i morgen. Barna sover og etter at Kristine har vært et døgn på jobb, har trebarnsforeldrene noen små øyeblikk sammen på kjøkkenet før det er natt og en ny hektisk dag venter.

©eivind_h_natvig_002
Helgelandskysten består av omtrent 12000 øyer, holmer og skjær. Lurøy og Træna kommune har omtrent 2400 av dem, hvorpå Den Norske Kirke har spredt 12 kirker og bedehus utover i havgapet, fra Aldersundet til Træna. Dette er Anders Rosland sin verden. Soknepresten som sammen med diverse vikarprester gjennomfører ca. 100 gudstjenester i året for kystbefolkningen i isolerte samfunn i et område som inspirerte diktningen til Petter Dass.

«Kom, for alt er ferdig», sier Anders Rosland i Lurøy kirke søndag 11. november. Han står med oblater på et lite sølvfat. På høyre side står Martin Alvin Thorsen og holder sølvbegeret med altervinen.
«Dette er Jesu legeme», sier Anders.
«Dette er Jesu blod», følger Martin opp.

©eivind_h_natvig_003©eivind_h_natvig_004©eivind_h_natvig_005©eivind_h_natvig_007
En oppdagelse av Norge gjennom prestens øyne og verden. En reise i en verden som både ord og fotografi vanskelig kan yte rettferdighet. Anders, Kristine, Johanne, Halvard og Marie har tatt meg inn; jeg bor med dem på prestegården når jeg jobber. Det er mer enn en jobb. Det er tillit bygd på refleksjon, diskusjon, åpenhet og erfaring. Vi reiser sammen på eventyr og treffer folk i glede og i sorg. Vi krysser havet og fryser sammen, får juling av bølger og mister oversikten når GPSen blir blank mens vi er i havskodda.  Det er et privilegium og en lykke å jobbe med dette. Det kjennes mer som ferie enn jobb, og det har resultert i mange nye og gode vennskap. Jeg gleder meg alltid til å komme tilbake.

Her kan du se noen sider og bilder fra Magasinet Plot av forrige tur, som ble avsluttet på julekvelden.E3939F87-A25F-4310-ADB2-906D38CE4EA5

BC8EADB1-6CA7-4905-A6A3-A07E22E6755D7A3D1AC2-2CD9-4CB3-B13A-DDD2D9F03611CFD45B89-4130-4EFE-B498-C7DA29B8E552

Bli med på praten! 2 kommentarer

  1. […] jo nok å bare skildre det som det er og ikke sette på ekstra utropstegn for å understreke det. Helgelandsreportasjen startet jeg på til påske i fjor og viste den ikke til noen før jeg solgte den inn som en […]

    Svar
  2. […] Natvig stiller ut bilder fra “Kom, for alt er ferdig” på Factory Light Festivalen på Slemmestad fra 30. august til 1. […]

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica M

Stikkord

, , , , ,