Someone handed me a picture and said, «This is a picture of me when I was younger.» Every picture of you is when you were younger. «Here’s a picture of me when I’m older.» Where’d you get that camera man?

– Mitch Hedberg

Selv ikke en Leica M9 klarer å vri seg unna ordleken til Hedberg ovenfor, men likevel – etter å ha brukt nevnte kamera noen dager – satt jeg igjen med et spørsmål i noenlunde samme schwung: How they make that camera, man?

Da jeg fikk det overlevert hadde jeg aldri holdt i et Leica, (ikke at det til da hadde vært et trykket behov for meg – mitt forhold til utstyr er nokså simpelt: småformat, mellomformat, storformat, analogt, digitalt, engangskameraer… You got it, I’ll smoke it), men jeg var kjent med dets ikoniske provinens.

Spesielt hadde jeg vært nysgjerrig på hvordan Alexander Rodchenko og hans anskaffelse av et Leica i 1928, grunnet dets hendige format og raske anvendlighet, hadde gjort dette til hans foretrukkede arbeidsredskap.

I så måte hjalp Leica en hel generasjon av fotografer med å fange dagliglivets hastige øyeblikk, men kanskje ikke minst deres idéer om at muligheten for fotografisk frihet, nye perspektiver, innfallsvinkler og skyts, ville gi samfunnet de levde i en fornemmelse av å kunne forandre sitt syn på seg selv, gjennom fotografenes nyfunnede anskuelser.

Og der kan det hele oppsummeres: for i mosetning til 30-tallets maskinelle, mekaniskerte samfunn, oppleves Leica M9 som motsatt av fabrikkmessig.

Det har en behagelig (og kanskje sjelden) mangel på prangenhet, en smittende lavmælt utstråling og en stille verdighet. Leica M9 synes å ha sin egen gyldne regel uten at det trenger å hyle ut om det. Kort sagt: Havana-leaf-premium!

Hva det tekniske angår, vel, bildene er jo tatt i Paris, med 21mm-, 24mm- og 50mm-objektiver om hverandre, og jeg brukte for det meste type enkle Sunny 16-regler da jeg var ute og gikk.

But how they make that camera?

Bli med på praten! 1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica M

Stikkord

, , , , , , , , ,