I juli jobbet jeg med en reportasje om romfolket for Magasinet Plot. Jeg oppholdt meg derfor i deres miljø: Oslos mørkere gater. En uke er lenge, men det er også veldig kort tid. Norske medier var opptatt av sigøynerleirene ved Sofienberg kirke og på et steinbrudd på Årvoll; hatmeldingene mot romfolket florerte på nettet og alle hadde en mening om dem, men få i Norge reflekterte over individene vi snakket om.

Corina og Kantemir er et ungt ektepar fra Romania som bor på gaten, under broer og trær i Oslo. De tigger og panter flasker. De bedyrer at alt de ønsker er å reise hjem. At Norge var et feilsteg, et løfte om jobb og inntekt som ikke ble innfridd. I stedet lever de på gaten. Et sted som føles trygt å sove er en luksus. De vil bare reise hjem til sønnen på tre i Romania.

En hvit, norsk fotograf stikker ut i en forsamling av romfolk. De er skeptiske til fotografer, spesielt når det på gaten oppleves som om mediene gjør mest mulig for å forsterke konflikten mellom romfolk og nordmenn. Kanskje like utfordrende er miljøene som lever side om side med dem på gata: papirløse, narkomane og narkoselgere. Skepsisen til meg var stor. Det var først etter en uke at folk hilset på meg og godtok min tilstedeværelse.

Min Leica M9-P med Summicron 35mm kommer bare frem for å fange noen stjålne øyeblikk av livet til Corina og Kantemir. Deres verden er kamerasky. Respekterer man ikke privatlivet her kan resultatet bli ubehagelig. Det er vondt å se vakre øyeblikk forsvinne. Kantemir kaster brødrester til en måkeflott som flakser rundt hodet hans, mens det lette sommerregnet faller som gylne dråper av gull i ettermiddagssolen. Et vakkert øyeblikk for netthinnen, men dessverre ikke for kameraet.

Corina og Kantemir griller i Vaterlandsparken, de venter på at nakkekotelettene skal bli ferdige på engangsgrillen. En hundepatrulje løper forbi, i jakt på en mann som nettopp har slått en ung kvinne gjentatte ganger i bakhodet. Før kotelettene er ferdige har en annen patrulje løst opp en slåsskamp mellom to menn noen meter bortenfor. Det er her Corina og Kantemir bruker sine dager i Oslo. Det er her de føler seg tryggest. Stedet de ikke blir jaget fra. Bunnen.

Det er krevende arbeidsforhold for en fotograf. Dette er et av stedene som topper listen for ran og kriminalitet i Norge. «Maybe not take a picture now», sier Kantemir når vi står under Vaterlandsbroen en sen ettermiddag. En gjeng unge menn sitter og drikker i trappen bak Riverside. Hadde de hatt pose med seg ville den garantert ikke vært full av rent mel.

En Leica M9-P med Summicron 35mm henger over skulderen, skjult under jakken, og trekkes kun frem for å fotografere når tiden og lyset er riktig. For det utrente øyet ser det enkelt og gammelt ut, og da jeg målte lyset med en ekstern lysmåler kunne jeg fortelle at «My camera is so cheap that I have to measure light with this». På steder med mye kriminalitet nyter jeg godt av diskresjonen til det lille kameraet. De nesten lydløse eksponeringene, selve kamerahuset som fiskes frem, får bildet sitt og er tilbake under jakken i løpet av sekunder. En smidighet som gir innpass til nære og intime scener fra både de man jobber med, og også fra omgivelsene som sjelden registrerer at apparatet eksisterer. En M9 blir mottatt på en helt annen måte av kilder enn et speilreflekskamera, det er det beste reportasjeverktøyet jeg har brukt under både hverdagslige og vanskelige forhold.

Eivind H. Natvig

Bli med på praten! 2 kommentarer

  1. Eivind, dette var en flott serie og en sterk fortelling. I hvilken utgave av Plot finner jeg reportasjen din?

    Svar
  2. Hei Fredrik og tusen takk for god tilbakemelding. Reportasjen sto i Plot nummer 9 som var i salg august/september 2012. På nettsidene til Plot (www.magasinetplot.no) er det mulig å bestille tidligere utgivelser.

    Med beste hilsen Eivind

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica M

Stikkord

, , , , ,