Siden jeg begynte med fotografi for tjue år siden har jeg vært opptatt av menneskets identitet og tilstand. Dette er en enorm paraply av utfordrende temaer å jobbe med som jeg aldri blir lei av. Poenget for meg i min formidling er å stille spørsmål og samtidig invitere folk til å stille de samme spørsmålene i seg selv.

Å gå inn i en slags undring som informasjonsamfunnet vi lever i gjør det vanskeligere å nærme seg som tiden går. Til tider kan disse prosjektene ta meg et stykke utenfor min egen komfortsone, for å kunne dele spørsmål. Andre ganger er det lettere. Det jeg vil dele i denne omgangen hører til den noe lettere tilnærmingen av disse spørsmålene.

Bildene er en del av en større serie som relaterer til det å søke og vende tilbake til natur eller et utgangspunkt, både fysisk og psykisk. Mye av dette er en slags lengsel. Paradokset i dette er at det naturlige, eller originale, ofte virker fremmed når vi opplever de på grunn av måten vi har tilpasset oss samfunnet og det som omgir folk flest. Hvordan finner hver og en av oss tilbake til dette utgangspunktet som man er en del av, når vi ikke føler oss helt komfortable i det? Naturen kan virke både fremmed og tildels truende for noen.

Vi er født som natur, men på grunn av kultur og teknologi kan ekte natur ofte føles fremmed. Informasjonsaldreren med sin tilgjenglighet, effektivitet og hast gjør at vi lett kan drive lengre fra oss selv enn det vi er klar over. Jeg tror alle mennesker har en type lengsel om å være en del av noe som er større enn seg selv. Lengsel etter å komme hjem. Spørsmålet her er enkelt: Hvordan søker man tilbake til det rene utgangspunktet, når man ikke føler seg helt hjemme i det?

Temaet som blir tatt opp her er om sagt en av mange som jeg jobber med i både film, installasjon og fotografi. Andre aktuelle identitetstemaer som jeg jobber mye med er tabutemaene død og seksualitet. Noen vil se disse bildene som dystre, men andre vil se de som skjøre, mystiske og vakre. Det er dette jeg mener all kunstuttrykk skal være. At folk kan se og føle helt forskjellige og dermed snakke om dette sammen. Det kjedeligste av alt er rom hvor det ikke er noe dialog.

Jeg lånte Leica S2 og dro ut i skogen to ettermiddager for kort tid siden for å fortsette på den serien. Jeg hadde med meg den råeste yogien i Norge: Alexander Medin. Han var den eneste jeg kunne tenke meg kunne utføre de drøye oppgavene jeg ville be om. Veldig fysiske positurer i naturen. I tillegg skulle han fotograferes naken og tåle kulde på en annen måte en folk flest. Han var til min store overraskelse ikke vanskelig å overtale.

Christian Houge Leica S2

Jeg ville at han skulle sette seg inn i mitt tema med en sterk følelse hvor han ble bedt om å utfordre seg selv fysisk og mentalt. Å puste inn i det han skulle søke. Og å holde sine positurer lenge nok til at jeg kunne jobbe i et svakt overgangslys som jeg ønsket. Jeg ba deretter om nesten umulige oppgaver for å se hvor langt mannen kunne bli pushet fysisk. Dette innebar at han skulle spenne seg mellom trær, krype inn i små hull i fjellet, stå på hodet i iskaldt vann, og klamre seg opp ned på et tre. Jeg ville også prøve å blande inn noe mer humoristisk i denne «søken» tilbake til naturen. Jeg må innrømme at jeg, denne gangen, lå ganske bra an i gå inn i et prosjekt uten å måte smake naturen slik han måtte.

Jeg vet om et tre som vokser rundt et annet tre, sluker det som en slange fortærer et dyr i skyggen. Lever av det andre treet, forvandler det til et tomrom inne i hjertet av stammen, hult, stumt. Som natten når den faller over fregnene på huden, over arret på kneet og fingerneglene med avskallet neglelakk. Det gror et sår i munnen som tier når pusten bindes til en stein, blir kjølig jord i regn, blir bark og blader. Stamme og greiner som i mørket ligner en annens kropp.

Hanne Ramsdal

Flere prosjekter av Christian Houge: www.christianhouge.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica S

Stikkord

, ,