paal_audestad_leica_m4_kaizers_20

Det første bildet tatt med Paal Audestads gjenfødte Leica M4. Et fullstappet konsertlokale i Stavanger har nettopp hørt avslutningslåta til Kaizers Orchestra, og all oppmerksomhet er rettet mot mannen med det legendariske kameraet. Paal har én sjanse til å ta det perfekte bildet: Et poserende Kaizers Orchestra foran 15 000 publikummere.

«Filmen var satt inn og planen var å ta et bandbilde av Kaizers Orchestra, backstage før konserten på Rått & Råde i Stavanger. Kontrollerte former og Norges beste band, det må jo bli bra! Så kommer forslaget fra bandet: «Gjør det skikkelig, så poserer vi på scena foran 15.000 publikummere». Siste låt og bandet bukker for publikum, jeg står klar med kameraet ved trommene. Kjempenervøs og lyset er ikke sånn jeg hadde trodd. Det er ikke lysmåler i de gamle M4-ene og jeg begynner å tenke, justerer blender på feelingen og lurer på hvordan det her skal gå. Vokalist Janove har ikke sagt at han vil introdusere fotograferingen, men det gjør han: «En av verdens beste fotografer… «. Som om jeg ikke var nervøs nok for det tekniske. Ett klikk, og to påfølgende dager hvor jeg tenker på hvor galt det kan ha gått, om negativet er blankt eller totalt overeksponert aner jeg ikke, om fokusen satt husker jeg ikke, men ser for meg verst tenkelige muligheter. Men, på lysbordet hos Labdoka ser jeg et perfekt negativ, med perfekt fokus. Bedre ‘jomfrubilde’ med Leicaen kunne jeg nok ikke tatt.»

– Paal Audestad

Bli med på praten! 3 kommentarer

 1. Knallbra comeback, og kudos for stålnerver på scenen!
  Har fulgt historien om M4´n din, så stas å få se noen av dets «produkter».
  Kunne likt å høre noen tekniske detaljer ved fotografiet, men det er vel kanskje slikt som er kategorisert under yrkeshemmeligheter? :)
  Uansett, job well done!

  Svar
 2. Hei og takk for det!

  Ingen hemmeligheter her. Bildet er tatt med T-max 400 iso film. 1/60 sek og blender 4.
  Jeg hadde en følelse av at jeg bommet litt på eksponeringen så filmen ble fremkalt en blender over, altså presset til 800 iso. Det ble et fint og riktig negativ.

  Var ganske skummelt å ta det bildet uten lysmåler men jaggu så gikk det bra!

  Svar
 3. […] hylla hos Paal. Etter en omfattende reparasjon og en herlig gjenforening, kunne vi med glede dele historien om den første filmrullen som ble eksponert gjennom den gjenfødte legenden. I over ett år har vi ventet på å se 36 […]

  Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica M

Stikkord

, ,