Dancer I - bilde 3 Trond Lindholm

Dancer I - bilde 3, Trond Lindholm

Trond (49 år) er en selvlært og fersk fotograf fra Oslo. Det er for tidlig i hans utvikling til at han har funnet sin endelige stil, sier han selv, men foto er blitt en daglig kilde til inspirasjon – og kanskje en liten flukt fra hverdagen. Helt bokstavelig har han tatt det også – hans prosjekt 365 dager/365 bilder gleder mange venner og andre på Facebook hver dag.

Trond forteller:
– Fotointeressen startet for knappe 4 år siden, først med et Leica D-Lux 3 innkjøpt for å dokumentere fangsten på de ukentlige fisketurene i Nordmarka. Etter hvert ble fiskelik som modeller forholdsvis ensformig og kamera ble tatt med også i andre sammenhenger. Cupfinalen 2008 var et høydepunkt i så måte, nesten tom batteri gjorde at jeg sparte de siste 5 eksponeringer det var mulig å klemme ut av batteriet til slutten av kampen og resultatet ble 4 dobbeltsider i Klansropet samt design for Klanens medlemskort i året etter. Betalingen var en helaften med Klanen på Bohemen og mange klapp på skulderen, samt stor glede i vissheten om at 15.000 klansmedlemmer gikk med mitt bilde trygt plassert i lommeboken. En gryende fotointeresse var skapt. Fortsatt var jeg helt blank hva gjaldt teknikk og basis kunnskap om fotografering. To semestre hos Olav Storm på Friundervisningen ble redningen. Olav gav meg en god basis og trygghet for det elementære tekniske som har gjort meg tryggere og bedre rustet til å fokusere på den skapende og kreative delen av fotograferingen. Ulempen var selvsagt at det ballet på seg med utstyr, en Nikon D80 ble til en tilsvarende D300 samt to trillebagger med objektiver og speedlites – storbist var det jeg skulle bli. Etter hvert ble gleden med fotograferingen nærmest borte, utstyrshysteriet skygget for de gode ideer og leken med kamera.

Dag 42 av 365 - er det våren Trond Lindholm

Dag 42 av 365 - er det våren, Trond Lindholm

Som person er jeg litt nerdete når jeg først starter med noe – jeg “all in” som de sier på pokerspråket. Flere hyllemeter med fotobøker er fortært, spessielt bøker til inspirasjon, bunkevis med blader og endeløse timer på nettet – alt blir slukt. Underveis har det formet seg noen retninger i det jeg driver med og utstyret måtte tilpasses dette. “Slow foto”, fange øyeblikk og stemninger – gjerne med mennesker og jo nærmre jo bedre og ikke minst ha med kamera hver dag overalt. Street Photo er et begrep som ofte brukes om det jeg driver med, kanskje det er riktig også for meg jeg vet ikke. Jeg føler jeg ikke hører hjemme i noen bås enda og fortsatt spinner ut på sidespor som riktignok alt for ofte viser seg å være blindspor. Leica hadde lenge surret i bakhodet som et kamerasystem som tilfredstilte mine ønsker. Tanke ble til handling og en brukt M8 ble inkjøpt for ca halvannet år siden og etter litt prøving og feiling med forskjellige brennvidder har M8 nå fått fast følge av en 35 mm Summicron asph. Faktisk så er det nå det eneste utstyret jeg eier sammen med den etter hvert tilårskomne D-Lux’en som fortsatt henger med på fisketur og som reservekamera på ferie. At en M9 står høyt på ønskelisten er vel ikke til å komme utenom, men M8 må nok gjøre nytten en stund til.

Dag 53 av 365 - streets of Oslo-serien Trondt Lindholm

Dag 53 av 365 - streets of Oslo-serien, Trondt Lindholm

Det å bli sett i forbindelse med suksessen med Vålerenga var en fin opplevelse og var nok kanskje det som gjorde at jeg turde å ta spranget, og i november 2010 debuterte jeg sammen med to gode venner på Albin Art med utstilligen Eva, Atle og Trond – en fantastisk opplevelse som var krevende på mange måter. Man føler seg naken og veldig alene når nesten 200 mennesker dukker opp på vernissagen i et galleri som er så lite at med 10 mennesker tilstede må du gå ut for å skifte mening. Det ble en suksess på mange måter, for det første fikk jeg solgt noen bilder og for det andre hadde jeg faktisk gjort det. Det å vise frem bildene mine er ikke lenger så skummelt uansett positive eller negative feedback. At utstillingen også resulterte i at vi ble invitert til å delta sammen med 16 andre fotografer på utstilingen “SE” på Albin up nå i mai/juni var også en god bonus.

Dag 149 av 365 - Streets of Oslo-serien Trond Lindholm

Dag 149 av 365 - Streets of Oslo-serien, Trond Lindholm

Prosjekt 365 dager/365 bilder som jeg nå holder på med er egentlig ikke et prosjekt med store fotografiske ambisjoner, men et prosjekt for å tvinge meg til å ta bilder hver dag og forholde meg til foto som en naturlig del av hverdagen. Jeg må innrømme at ikke alle bildene i denne serien, som nå er godt over halvveis, hverken er store kunstverk eller teknisk perfekte på noen måte, noen er også tatt med mobiltelefon og ikke alltid heller tatt den dagen de blir publisert (men aldri mer enn et par dager gamle). Bildene blir publisert på min Facebook-profil, så vil du se hele serien og følge den videre, finner du meg her: facebook.com/trond.lindholm

Denne typen prosjekter tiltaler meg veldig, det krever at jeg er disiplinert, utfordrer meg selv og mine grenser, samt gir mange hyggelige tilbakemeldinger fra kjente og ukjente hver dag.

Dag 164 av 365 - Streets of Oslo-serien Trond Lindholm

Dag 164 av 365 - Streets of Oslo-serien, Trond Lindholm

Som fersk selvlært fotograf er det litt befriende å kunne kaste seg ut i hverdagen uten å tenke for mye over uskrevne lover og regler, ja jeg bryter sikkert mange hele tiden uten en gang å vite om det. Jeg nevnte tidligere at jeg begynner å finne min stil og enn så lenge ser det ut til at det er det jeg nå driver med som skal være basisen for min videre utvikling. Slow foto, gjerne sort/hvitt, om bildene er teknisk fulkommne er uinteressant, jeg liker det gjerne både litt kornete og uskarpt om stemningen og resten stemmer. For spesielt interesserte kan jeg også tilføye at det viktigste jeg gjør i min arbeidsflyt er å slette bilder, faktisk så har jeg kun ca 1.000 bilder i arkivet etter 4 års fotografering og da har jeg tatt med alle mer eller mindre veloverveide fotografier fra ferieturer og diverse med familie og venner. Arbeidsflyten forøvrig er enkel, først Lightroom for raw konvertering, sortering, sletting, og enkel justering. Sort/hvit konvertering og justering gjør jeg i Silver Effex Pro 2. Photoshop har jeg ikke.

Dag 176 av 365 -Streets of Oslo-serien Trond Lindholm

Dag 176 av 365 -Streets of Oslo-serien, Trond Lindholm

Hva blir så veien videre? Først og fremst skal jeg fullføre mitt 365 prosjekt, men jeg har allerede begynt å planlegge et par nye prosjekter som foreløpig er på skissestadiet. En ny utstilling, gjerne separate utstilling i løpet av et par år er også et mål. En sommerutstilling i Berlin sammen med et par andre fotovenner neste år er også på et tidlig planleggingsstadie. Ellers vil jeg anbefale alle å delta på fotoworkshops sammen med likesinnede, det har jeg gjort ved flere anledninger og det gir en enorm energi og inspirasjon. Senest var jeg sammen med Leica på Skrova i Lofoten og det lever jeg litt på enda.

Adresse til min hjemmeside: trondlindholm.com

Watching the piano player Trond Lindholm

"Watching the piano player", Trond Lindholm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica M

Stikkord

, ,