Jan Grarup, Denmark / "Haiti Aftermath"

Jan Grarup, Denmark / "Haiti Aftermath"

Den prestisjefylte fotoprisen, Leica Oskar Barnack Award 2011, går til den danske fotografen Jan Grarup. For sin prisvinnende portfolio, ”Haiti Aftermath”, får han et Leica M9-kamera og objektiver til en verdi av 5 000 euro. Jing Huang fra Kina ble vinner av Leica Oskar Barnack Newcomer Award 2011. For hans portfolio, ”Pure Sight”, mottar også han et Leica M9-kamera med objektiver. Vinnerne blir presentert 5. juli under fotofestivalen i Arles.

2011 Oskar Barnack Award Jan GrarupJan Grarup, født i 1968, har reist over hele verden med kamera de siste 20 årene. Han har fanget utallige historiske begivenheter, blant disse uomtvistelige bevis på menneskelig brutalitet. Under utviklingen av sine prosjekter arbeider han ofte hånd-i-hånd med hjelpeporganisasjoner som Leger uten Grenser og UNICEF. Han har allerede vunnet prestisjefylte priser fra foto- og menneskerettsorganisasjoner som World Press Photo og UNICEF. Hans arbeider publiseres jevnlig i aviser og magasiner over hele verden, som The Guardian, The Sunday Times Magazine, Stern, Geo og Paris Match.

Det sentrale temaet i hans prosjekt ”Haiti Aftermath”, er ettervirkningene av det store jordskjelvet på Haiti 12. januar 2010. Jan Grarups portfolio viser denne katastrofen og skjebnen til de overlevende med en enorm intensitet. Jan Grarup reiste til Haiti på oppdrag fra flere magasiner for å dokumentere naturkatastrofens konsekvenser. Han ser sin oppgave som fotograf som noe mer enn bare å dokumentere en situasjon. Målet med svart-hvitt bildene var å vise stemningen på Haiti. Jordskjelvet tok alt som innbyggerne hadde: eiendeler, tak over hodet, venner og slektninger. Deres liv ble lagt i ruiner. Frykt og desperasjon står skrevet i ansiktene. Innbyggerne risikerte sitt eget liv for å skaffe mat og drikke. Politi og private sikkerhetsstyrker nølte ikke med å bruke våpen for å beskytte de gjenværende matlagrene, noe Jan Grarups bilder dokumenterer.

Bildene til Jan Grarup ser du her.

2011 Newcomer Award Jing Huang

Jing Huang, China / "Pure of Sight"

Jin Huang ble vinneren av årets Leica Newcomer Award. ”Pure Sight”, portofolien av den kinesiske fotografen Jing Huang, er spennende fordi alle hans tolv svart-hvitt bilder forteller sin egen poetiske historie. De viser landskap, dyreliv og detaljerte nærbilder. Hverdagsscenene og motivene er gjennomsyret av en magi som fenger betrakterens fantasi. Den unge fotografen gir dybde til helt vanlige og tilsynelatende trivielle motiver. Jin Huang forklarer at han ikke kunne bli forfatter fordi han har problemer med å sette ord på ting. Derfor har fotografiene blitt ordene som uttrykker tanker og følelser.

Jin Huang, født i 1987, er nykommer innen fotografering, og hans interesse begynte med et ønske om å fortelle historier gjennom bilder. I 2003 begynte han på Arts Academy of Guangshou sør i Kina for å studere foto og digital kunst. Han ble Leica-fotograf og eieren av et Leica M4-P, som han fremdeles bruker.

Leica Oskar Barnack Award deles ut for 32. gang. Rekordhøye 2000 bidrag ble sendt inn. Profesjonelle fotografer fra 89 land deltok i årets konkurranse. Juryen besto av Leica-fotografen Stanley Green, Mark Rykoff, bildesjef hos Time.com, Anna Grip, sjefsredaktør i Photonews, Karin Rehn-Kaufmann, kreativ direktør i Leica Gallery i Salzburg, og Dr. Andreas Kaufmann, styreleder i Supervisory Board hos Leica Camera AG.

Bildene til Jing Huang ser du her.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Leica M

Stikkord

, , , , ,